Przeskocz do treści

Szkolny Dzień Jadzenia i Gotowania 2019

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro-Toques - obchodzony jest 8 listopada.

Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, regularne spożywanie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach „złej” diety. Również w naszej szkole święto to jest elementem edukacji na rzecz promocji zdrowego żywienia dzieci i młodzieży – obchodziliśmy go już po raz piąty. Hasłem przewodnim tegorocznego Dnia było - „Ruch i zdrowe jedzenie na uwadze mamy”. Uczniowie wykonali ścienne gazetki na temat roli właściwej diety i aktywności fizycznej. Na zajęciach z wychowawcą zostały przypomniane zasady zdrowego odżywiania zgodne z piramidą żywienia i aktywności fizycznej, a 7 listopada każda klasa wspólnie z wychowawcą przygotowała i spożyła drugie śniadanie. Jako, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i dawka pozytywnej energii na cały dzień - zwłaszcza wtedy, gdy przed nami dzień wypełniony pracą lub nauką - a więc w czasie wzmożonego wysiłku umysłowego i fizycznego nie wolno pomijać śniadań! Tego dnia nauczyciele wychowania fizycznego poprowadzili zajęcia fitness, aby pokazać ciekawe formy aktywności fizycznej. Nasze działania mają na celu uświadomienie dzieciom i młodzieży wpływu zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej na samopoczucie i zdrowie każdego człowieka. Chcieliśmy również uzmysłowić wszystkim uczniom, jak szczególną rolę w codziennej diecie odgrywa śniadanie, i że rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie, koncentrację i logiczne myślenie.

Font Resize