Już po raz drugi w naszej szkole odbyły się obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W tym roku hasłem przewodnim było zdrowe śniadanie.
Celem działań związanych z propagowaniem zdrowego odżywiania się jest:
- Przeciwdziałanie niedożywieniu dzieci i młodzieży oraz propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych.
- Zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w codziennej diecie.
- Promowanie zasad aktywnego stylu życia.
- Zaangażowanie rodziców i nauczycieli w kwestie prawidłowego żywienia dzieci.
Uczniowie edukacji wczesnoszkolnej przystąpili w tym roku do ogólnopolskiego programu „Śniadanie daje Moc” (http://sniadaniedajemoc.pl), w ramach którego wykonują różne zadania uczące zasad zdrowego żywienia. Podsumowanie tych działań odbyło się 8 listopada 2016 r.,
w dniu Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Pod opieką wychowawców, uczniowie samodzielnie lub z niewielką pomocą rodziców, przygotowywali zdrowe śniadanie,
a następnie wspólnie je spożywali, poczęstowali również zaproszonych gości i pracowników szkoły.
Szkolny Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, pod hasłem „Pomysł na … zdrowe śniadanie każdego dnia”, klasy IV – VI szkoły podstawowej i I – III gimnazjum obchodziły
16 listopada 2016 r. Uczniowie szkoły podstawowej zaprezentowali scenki na temat roli śniadania w diecie zdrowego człowieka. Gimnazjaliści przedstawili zasady zdrowego odżywiania się
na podstawie piramidy żywienia. Najlepiej z tego zadania wywiązała się klasa III b. Następnie,
w myśl zasady „ aktywność fizyczna podstawą piramidy żywienia” odbyły się pokazy ćwiczeń fitness „ Na sportowo – odlotowo”, po których uczestnicy spotkania udali się na degustację przygotowanych śniadań. Na stołach gościły same zdrowe i smakowite potrawy. Była to uczta dla oka i podniebienia. Przepisy na zaprezentowane potrawy zebrane zostaną w postaci mini książki kucharskiej „Pomysł na … zdrowe śniadanie każdego dnia”.
O zasadach prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży poinformowani zostali również rodzice podczas spotkania prowadzonego przez Panie Krystynę Sieniawską i Magdalenę Hołubowską, które przedstawiły najnowszą piramidę żywienia oraz produkty niewskazane
do spożycia z powodu wysokiej zawartości cukrów prostych i konserwantów. Panie omówiły również główne założenia programu „Trzymaj formę” realizowanego w gimnazjum i VI klasie szkoły podstawowej.
Wszystkim Rodzicom dziękujemy za dostarczenie produktów i pomoc w przygotowaniu śniadania.
Danuta Dudek