W tym roku w naszej szkole wróciliśmy do tradycji obchodzenia 8 listopada Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W wydarzeniu uczestniczyły wszystkie klasy, przyświecał nam cel promowania zdrowego jedzenia wśród dzieci, uczenia dobrych nawyków żywieniowych
oraz informowanie o konsekwencjach niewłaściwej diety i braku aktywności fizycznej. Uczniowie realizowali rozmaite zadania związane z tematyką zdrowego stylu życia – rozwiązywali zagadki i rebusy, zapoznali się z zaleceniami dietetycznymi zawartymi w piramidzie żywienia, wysłuchali wykładu prof.
Mirosława Jarosza z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej na temat zdrowego
żywienia oraz roli najważniejszych produktów spożywczych w naszej diecie.
Uczniowie klas 1 – 3 wykonywali plakaty o walorach smakowych i zdrowotnych różnych warzyw (ogórków, buraków, marchewki, dyni), a następnie zaprezentowali je kolegom i koleżankom z innych klas. Uczniowie starszych klas wykonali plakaty na temat zdrowego stylu życia i wyeksponowali je na ściennych gazetkach w salach lekcyjnych i szkolnych korytarzach.
Podczas warsztatów kulinarnych poznawano zasady estetycznego nakrywania do stołu oraz przygotowywania i podawania posiłków. Uczniowie przygotowywali zdrowe potrawy z naturalnych i nieprzetworzonych produktów: ciasta z marchewki i dyni, owocowe soki i koktajle bez dodatku cukru, sałatki owocowe i warzywne oraz kanapki ze zdrowego pieczywa z nabiałem i warzywami. Następnie oceniono smak i sposób w jaki podano wykonane dania. Wszyscy zajadali ze smakiem i świetnie się bawili.
Uczniowie przekonali się, że spożywanie warzyw i owoców jest smaczne, zdrowe i daje moc energii.