8 listopada był w naszej szkole Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Tym razem w roli głównej wystąpiła dynia wyhodowana w szkolnym ogródku. W dyniowym party wzięły udział wszystkie klasy. Uczniowie z pomocą rodziców przygotowali różne ciekawe potrawy właśnie z dyni. Na stołach królowała zupa dyniowa, placki z dyni, soki dyniowe, chleb i ketchup z dyni, dynia marynowana oraz niesamowite ciasta dyniowe. Jednym z punktów zdrowego dnia było złożenie raportu przez każdą klasę z tego, co weszło w skład ich menu w jednym z wybranych dni tygodnia. Uczniowie porównali swoją dietę z piramidą zdrowia, dokonali analizy i wyciągnęli wnioski głównie takie, że popełniają sporo błędów żywieniowych i muszą nad nimi trochę popracować. Dodatkowo każdy uczeń obliczył swoje BMI, które stało się częścią składową BMI klasy. Wyniki poszczególnych klas zostały umieszczone na specjalnie przygotowanym wykresie. Jednym z ciekawszych punktów programu był pokaz mody dyniowej. Kolor pomarańczowy zdominował salę. Niektóre kreacje były naprawdę ciekawe i śmiało nadawały się na światowe wybiegi mody. Mamy nadzieję, że pokazanie różnych smakowych odsłon dyni, sprawi, iż na stałe zagości ona w menu naszych uczniów.
W obchodach „Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania wzięli udział również uczniowie klas I – III.