Przeskocz do treści

SZKOLNY DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

Już czwarty raz w naszej szkole obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem związanych z tym działań jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, przeciwdziałanie niedożywieniu dzieci i młodzieży oraz zwiększanie świadomości na temat wiodącej roli warzyw w diecie każdego człowieka. Ważnym elementem tych działań jest również zaangażowanie rodziców w kwestię prawidłowego żywienia dzieci. Uczniowie edukacji wczesnoszkolnej kolejny raz włączyli się w ogólnopolski program „Śniadanie daje Moc” (http://sniadaniedajemoc.pl), w ramach którego wykonywali różne zadania uczące zasad zdrowego żywienia. Podsumowanie tych działań odbyło się 8 listopada 2018 r., w dniu Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Pod opieką wychowawców i rodziców uczniowie przygotowywali zdrowe śniadanie, a następnie wspólnie je spożywali. Uczniowie starszych klas obchodzili Szkolny Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 23 listopada. W tygodniu poprzedzającym wydarzenie, uczniowie mogli sprawdzić swoją wiedzę na temat zdrowego żywienia rozwiązując krzyżówki ulokowane w różnych miejscach szkolnych korytarzy. Na zajęciach z wychowawcą były omawiane zagadnienia związane z prawidłowym odżywianiem się i powstały tematyczne gazetki ścienne. Swoją wiedzę uczniowie zaprezentowali 23 listopada. Uroczystość rozpoczęli nauczyciele przedstawiając scenkę „Na straganie” na podstawie wiersza J. Brzechwy. Następnie każda klasa zaprezentowała walory odżywcze różnych warzyw oraz przedstawiła związaną z nimi scenkę, skecz lub wiersz. Na zakończenie wszyscy mogli delektować się bogactwem smaków pysznych potraw przygotowanych z warzyw przez uczniów i ich rodziców. Na stołach królowała marchewka, kapusta, buraczki, kalafiory, brokuły, selery, dynia, papryka i inne warzywa. Niejednego niejadka zadziwił pyszny smak ciasta marchewkowego, kapuścianego, buraczkowego, kotletów z selera oraz sałatki dyniowej. Smakowite okazały się też soki warzywne przygotowane z często nielubianych przez dzieci selerów, marchewki a nawet kapusty.
Mamy nadzieję, że w dobie fast-foodów i innego „śmieciowego” jedzenia, tak przygotowana promocja zdrowego odżywiania się pozwoli każdemu zastanowić się nad tym, co je i co powinien zmienić w swojej diecie, a zdobytą wiedzę zastosować w praktyce.
Wszystkim Rodzicom dziękujemy za zaangażowanie i wsparcie naszych działań.
Danuta Dudek >>>> zdjęcia

Skip to content